Culturele gebruiken en gevoeligheden
De Zweedse bevolking komt in eerste instantie afstandelijk over, maar dat komt voornamelijk door hun eigen behoefte aan privacy, die ze ook aan anderen gunnen. Geen bemoeienis met andermans zaken staat hoog in het vaandel, op zowel politiek als op privé gebied.
Lokale specialiteiten
Husmanskost (‘kost die iedereen thuis eet’) is de verzamelnaam voor de vaak vettige, doch traditionele Zweedse gerechten. Typische gerechten zijn köttbullar med potatis (gehaktballetjes met aardappels, geserveerd met rode jam), pytt i panna (aardappelblokjes met rundvlees- of varkensvleesblokjes en uisnippers, geserveerd met een rauw of gebakken ei). Pannenkoeken en wafels met rode jam en slagroom zijn eveneens erg populair.
Tussen de hoofdmaaltijden door maken de Zweden graag tijd voor een fika: een pauze voor het genieten van een kop koffie of thee (of ander drankje) met bullar (koffiebroodjes), småkakor (koekjes), tårta (taart), kåka (cake) of chocolade.